-
مبارزه با حشرات انبار – کنترل حشرات انبار
انبار نگهداری مواد و فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی به مکانی گفته می شود که یک یا چند نوع ماده و فرآورده غذایی، آرایشی و بهداشتی در شرایط مناسب و برای مدت زمان مشخصی در آن نگهداری می گردد. کلیه انبارها دارای ویژگیهای عمومی و مشترک می باشند و با توجه به نوع انبار و همچنین مواد اولیه یا فرآورده های مورد نگهداری، باید ویژگیها و شرایط اختصاصی نیز درآنها رعایت شود. فراهم نمودن شرایط مناسب بهداشتی برای آنها با توجه به وضعیت آب و هوایی و اقلیمی هر منطقه، شرایط و موقعیت مکانی انبار، نوع اقلام و نوع انبار ضروری است.
-
کنترل حیوانات موذی:
جهت پاکسازی محیط و از بین بردن محیط زندگی حیوانات موذی دو روش کنترلی استفاده میشود.
- کنترل فیزیکی که شامل نصب صفحات مشبک روی تمام راههای خروجی فاضلاب ، تله گذاری در اطراف سالنها و ساختمانها و فضاهای مجاور سالنها به ترتیبی است که تله ها یا طعمه ها به فاصله ۱۰ متر از یکدیگر قرار گیرند به تناوب هفته ای انجام میشود.
- کنترل شیمیایی که شامل ، طعمه گذاری در کناره های بیرونی سالنها ، داخل انبارها و تمامی سالنهای جانبی میباشد. کنترل حشرات انبار
چرا باید برنامه ای برای کنترل حشرات انبار داشته باشیم؟
- کنترل حشرات:
جهت بهسازی محیط و از بین بردن محیط زندگی حشرات و ناقلین بیماریها دو روش کنترلی مورد استفاده قرار میگیرد.
کنترل حشرات انبار
۲-۱-کنترل فیزیکی شامل ، استفاده از پرده های هوا در محل دربهای ورودی به سالن ها ، نصب توری بر روی تهویه ها و دربها و پنجره های باز شونده ، نصب و استفاده از حشره کشهای برقی در محل های مجاور.
۲-۲– کنترل شیمیایی شامل ، سمپاشی های دوره ای با استفاده از سموم مجاز که با توجه به شرایط محیط و نوع ناقلین و بند پایان ، متنوع بوده و دارای خصوصیات زیر میباشد:
– از جانب سازمانهای ذیربط تائید شده باشند.
– اثر کشندگی مؤثری بر انواع حشرات داشته باشند.
– قابل تجزیه باشند.
تناوب انجام عملیات سمپاشی در فصول گرم ( بهار و تابستان ) هر ماه بوده و در فصول سرد با توجه به تشخیص مسئول بهداشت عملیات سمپاشی انجام میشود . علاوه بر کنترلهای فیزیکی و شیمیایی در نظر گرفتن مواردی مانند ، خشکاندن ماندابهای احتمالی و ممنوعیت نگهداری حیوانات خانگی نیز باید رعایت گردد.
کنترل حشرات انبار
فرد مسئول پایش موظف به بازبینی و گزارش روزانه تعداد حیوانات موذی جمع آوری شده از تله ها و نیز گزارش مشکلات موجود در سیستم به سرپرست بهداشت بوده و سرپرست بهداشت موظف به نظارت هفتگی بر صحت وکارآیی عملیات و ارائه گزارش به مدیر مروطه و ثبت کلیه عملیات سمپاشی و تله گذاری در فرمهای پیوست شده با ذکر مشخصات و امضاء میباشد.
کنترل حشرات انبار
انبارهای نگهداری مواد و فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی بر حسب تنوع مواد و شرایط نگهداری آنها باید متشکل از قسمتهای مجزا با شرایط متفاوت جهت نگهداری مواد اولیه، مواد افزودنی و فرآورده نهایی باشند به گونه ای که آسیب های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی به مواد مورد نگهداری وارد نشود.
– طراحی انبارها باید به گونه ای باشند که هیچ گونه تداخلی بین فرآورده های مرجوعی، فرآورده نهایی و یا مواد اولیه به وجود نیاید.
– چیدمان فرآورده ها در انبار باید به گونه ای باشند که خطرسقوط و بروز سوانح به حداقل ممکن برسد و رفت و آمد افراد و ترابری فرآورده در انبار به آسانی صورت پذیرد.
– انبارها باید با توجه به نوع فرآورده یا ماده اولیه، درجه حرارت و رطوبت مناسب داشته و از تابش مستقیم نور آفتاب به دور باشند.
کنترل حشرات انبار
کنترل آلودگی انبار دارویی
خطر انواع آلودگی وآلودگی ثانویه میتواند از طریق مواد اولیه، محیط، مواد یا محصولات در حین فرایند ، از بقایای مواد در تجهیزات ، اپراتورها و لباس آنها ایجاد شود که برای به حداقل رساندن آنها تدابیر لازم میبایست صورت گیرد.