کارت بازرگانی چیست؟ درخواست کارت بازرگانی
کارت بازرگانی، مجوزی است که به افراد حقیقی و حقوقی امکان میدهد تا به واردات و صادرات کالا بپردازند. این کارت توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، چه در تهران و چه در شهرستانها، برای متقاضیانی که شرایط لازم را دارند، صادر میشود.
برای صدور کارت بازرگانی، ضروری است که متقاضیان مؤسسه یا شرکت خود را در دفتر ثبت تجارتی به ثبت برسانند. همچنین، بازرگانانی که درخواست دریافت کارت بازرگانی دارند، باید اطلاعات مربوط به تجارت خود را طبق فرمهای اتاق بازرگانی ارائه داده و توسط دو نفر از اعضای اتاق معرفی شوند. صدور این کارت برای بازرگانان و شرکتهای خارجی مشروط به معامله متقابل است، یعنی در صورتی به آنها کارت بازرگانی داده میشود که کشور آنها نیز اجازه فعالیت تجاری به بازرگانان ایرانی بدهد.
اعتبار کارت بازرگانی بسته به درخواست متقاضیان از یک تا پنج سال تعیین میشود و پس از تایید وزارت بازرگانی، معتبر خواهد بود. در کشور ایران، تنها دارندگان کارت بازرگانی مجاز به انجام فعالیتهای واردات و صادرات هستند.

انواع مختلف کارت بازرگانی
کارت های بازرگانی در انواع مختلفی صادر میشود و هر نوع برای هدف و فعالیت خاصی در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
1. کارت بازرگانی تجاری
طبق تعریف گمرک، این کارت مجوزی است که به اشخاص حقیقی و حقوقی امکان میدهد تا در حوزه واردات و صادرات کالا فعالیت داشته باشند. دارندگان این کارت میتوانند از ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد و حقالعملکاری در گمرک، همچنین صادرات کالاهای مجاز را انجام دهند.
2. کارت بازرگانی خدماتی
این کارت مخصوص اشخاص حقوقی است که دارای مجوز سرمایهگذاری با فعالیت خدماتی هستند. دارنده این کارت تنها مجاز به واردات کالاهای مرتبط با زمینه فعالیت خدماتی خود خواهد بود.
3. کارت بازرگانی تولیدی – صنعتی
این کارت برای اشخاص حقوقی با مجوز سرمایهگذاری در زمینههای تولیدی صادر میشود. با داشتن این کارت، آنها میتوانند تجهیزات کارگاهی و مواد اولیه مورد نیاز تولیدات خود را وارد کنند و محصولات نهایی را پس از تولید صادر نمایند.
4. کارت بازرگانی موردی
این نوع کارت برای اشخاص حقیقی یا حقوقیای که قصد ترخیص کالا برای یک بار را دارند صادر میشود و تنها برای همان بار معتبر است.
درخواست کارت بازرگانی مبتنی بر آخرین اصلاحات ماده 10 آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
شرایط صدور کارت بازرگانی
برای دریافت کارت بازرگانی، بازرگانان موظفاند اطلاعات تجاری خود را از طریق فرمهای چاپی ارائهشده توسط اتاق بازرگانی تکمیل و به این اتاق ارائه دهند. صدور کارت بازرگانی مشروط به این است که متقاضیان مؤسسه یا شرکت خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کرده باشند و از سوی دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی معرفی شوند.
در فرآیند تمدید کارت بازرگانی نیز شرایط خاصی لحاظ میشود. در این مرحله، اسناد مرتبط با محل فعالیت مورد بازبینی قرار میگیرند. این اسناد میتوانند شامل اجارهنامه محضری، اجارهنامه بنگاهی با کد رهگیری، یا اجارهنامه عادی (به شرط ارائه سند ملک به نام متقاضی، چه حقیقی و چه حقوقی) باشند. اگر آدرس دفتر مرکزی تغییر کرده باشد، ارائه مدارکی مبنی بر مالکیت جدید الزامی است. این مدارک میتوانند سند ششدانگ به نام شرکت یا اجارهنامه محضری و یا اجارهنامه بنگاهی با کد رهگیری، به نام شرکت و به آدرس جدید دفتر مرکزی باشند که باید برابر اصل شوند.

شرایط لازم برای دریافت کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی به شرح زیر است:
1. حداقل سن ۲۳ سال: متقاضی باید دستکم ۲۳ سال تمام داشته باشد.
2. پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت: برای آقایان، ارائه برگ پایان خدمت یا برگ معافیت الزامی است.
3. مدرک تحصیلی مرتبط یا سابقه فعالیت تجاری/تولیدی: داشتن مدرک تحصیلی مرتبط، یا حداقل سه سال سابقه در فعالیتهای تجاری یا تولیدی که توسط دو نفر از دارندگان کارت بازرگانی تأیید شود، یا داشتن مجوز تولید صادره از یکی از وزارتخانههای مرتبط.
4. محل کسب: متقاضی باید محلی برای کسبوکار خود، متناسب با رشته فعالیت، داشته باشد؛ این محل میتواند ملکی یا استیجاری باشد.
5. دفاتر قانونی: ارائه دفاتر قانونی همراه با اظهارنامههای ثبتی الزامی است.
6. گواهی عدم سوء پیشینه: متقاضی باید گواهی عدم سوء پیشینه ارائه دهد.
7. حساب جاری معتبر: داشتن یک حساب جاری معتبر در یکی از بانکهای داخلی ضروری است.
8.آشنایی با قوانین گمرکی: متقاضی باید آگاهی لازم از قوانین گمرکی داشته باشد.
شرایط لازم برای صدور کارت بازرگانی اشخاص حقوقی شامل موارد زیر است:
1. حداقل سن مدیرعامل: مدیرعامل شرکت باید حداقل ۲۳ سال سن داشته باشد.
2. فضای کاری شرکت: شرکت باید فضای اداری یا تجاری مشخصی برای انجام فعالیتهای خود داشته باشد.
3. تشکیل پرونده مالیاتی: برای شرکت باید پرونده مالیاتی ایجاد شده باشد.
4. تناسب موضوع فعالیت: موضوع فعالیت شرکت باید مرتبط با تجارت یا زمینه مورد نظر باشد.
5.تعهدنامههای مورد نیاز: امکان ارائه تعهدنامههای مورد نیاز وجود داشته باشد.
6. گواهی عدم سوء پیشینه: ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری برای مدیرعامل الزامی است.
7. گواهینامه عدم اشتغال در دولت: ارائه گواهی مبنی بر اینکه کارکنان شرکت در دولت مشغول به کار نبوده و استخدام رسمی دولت نیستند.
8. تعهد کتبی برای استفاده قانونی: مدیرعامل باید تعهد کتبی ارائه دهد که از کارت بازرگانی به طور قانونی و صحیح استفاده شود.
9. تمکن مالی: شرکت باید توان مالی لازم برای فعالیتهای تجاری را دارا باشد.
10. آشنایی با قوانین گمرکی: مدیرعامل یا شخص مسئول باید با قوانین گمرکی آشنایی داشته باشد.
شرایط و الزامات دریافت کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی غیرایرانی و بازرگانان یا شرکتهای خارجی به شرح زیر است:
1. داشتن تمامی شرایط مقرر برای اشخاص غیرایرانی: افراد غیرایرانی باید تمام شرایط لازم برای دریافت کارت بازرگانی را دارا باشند، بهجز شرط ارائه برگ پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت که برای آنها لازم نیست.
2. پروانه کار و اقامت معتبر: متقاضیان خارجی باید دارای پروانه کار و اقامت معتبر در ایران باشند.
3. شرط معامله متقابل: صدور کارت بازرگانی برای بازرگانان و شرکتهای خارجی مشروط به معامله متقابل است. به این معنی که تنها در صورتی کارت بازرگانی به بازرگانان خارجی اعطا میشود که کشور متبوع آنها نیز به تجار ایرانی اجازه فعالیت تجاری دهد.
📣تازه های مقررات دریافت کارت بازرگانی
✅ به اطلاع میرساند، در راستای اجرای مصوبه شماره 263199/ت60892هـ مورخ 1401/12/28 هیئت محترم وزیران در خصوص اصلاح ماده 10 آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات، تغییرات زیر در سامانه اعمال شده است:
1. برقراری امکان انتخاب مدت اعتبار کارت بازرگانی برای واحدهای تولیدی و صادرکنندگان برتر بهنحویکه؛
◀️ واحدهای تولیدی دارای پروانه بهرهبرداری، در صورتیکه در فرم درخواست کارت بازرگانی، گزینه “تولیدی میباشم” را انتخاب نمایند، میتوانند مدت اعتبار کارت بازرگانی خود را از 1 تا 5 سال انتخاب نمایند.
2. برقراری امکان انتخاب گزینههای شرکت دانش بنیان ، شهرک صنعتی و دارای 2 سال سابقه تسلیم اظهارنامه مالیاتی در فیلد محل کسب بهنحویکه؛
◀️ متقاضیان دارای مجوز تولیدی دانشبنیان، با انتخاب گزینه مربوطه و در صورت تایید سیستمی مرجع ذیربط، از شرط محل کسب مستثنی میباشند.
◀️ متقاضیان دارای دفترچه قرارداد با شهرک صنعتی، با انتخاب گزینه مربوطه و در صورت تایید سیستمی مرجع ذیربط، محل کسب آنها معتبر شناخته خواهد شد. شایان ذکر است، در این صورت، میبایست شماره قرارداد در فرم درخواست کارت بازرگانی درج شود.
◀️ متقاضیان دارای حداقل 2 سال سابقه تسلیم اظهارنامه مالیاتی، با انتخاب گزینه مربوطه و مشروط بر آنکه مبلغ فروش کالا و خدمات آنها در سال قبل بیشتر از حداقل یک برابر نصاب معاملات بزرگ اعلامی در ابتدای هرسال (یکمیلیارد و چهارصد و پنجاه میلیون تومان برای سال 1402) باشد، از شرط محل کسب مستثنی میباشند.
3. برقراری امکان معرفی ملک متعلق به صاحبین امضاء مجاز به عنوان محل کسب برای اشخاص حقوقی بهنحویکه؛
◀️ اشخاص حقوقیای که محل کسب آنها متعلق به یکی از صاحبین امضاء مجاز شرکت باشد، میبایست اطلاعات ملک و فرد مربوطه را در فرم درخواست کارت بازرگانی درج نمایند.
4. اضافه شدن فیلدهای *شناسه یکتای سند مالک* و *کد ملی مالک* به نوع ملک استیجاری برای محل کسب بهنحویکه؛
◀️ برای املاک استیجاری، میبایست شناسه یکتای سند و کد ملی مالک در فرم درخواست کارت بازرگانی بهمنظور استعلام اصالت از مرجع ذیربط درج گردد.
5. حذف شرط داشتن کارت پایان خدمت
6. کاهش حداقل سن دریافت کارت بازرگانی به 20 سال تمام
7. حذف شرط عدم داشتن چک برگشتی
برای انجام کلیه مراحل ثبت و اخذ کارت بازرگانی با کارشناسان مجرب مبین فارمد در ارتباط باشید.